Европа в хватката на най-лошата суша от 500 години, удря електроенергията

Състоянието на 17% от земята вече е тревожно

01.09.2022 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Европа в хватката на най-лошата суша от 500 години, удря електроенергията

Настоящата суша в Европа е най-лошата за последните 500 години, съобщават експерти от Европейския съюз. Това е първоначална оценка на Европейската обсерватория за сушата, която предстои да бъде потвърдена от окончателните данни в края на сезона, заяви говорител на Европейската комисия, където е базирана Обсерваторията за сушата.

В доклада си изследователите установяват, че почти половината от континента е застрашен от суша. Освен това състоянието на 17% от земята вече е тревожно. Това има отрицателно въздействие върху реколтата от летни култури. Царевицата, соята и слънчогледът са най-засегнати.

В оценката се казва още, че тежката суша, която засегна много региони на Европа от началото на годината, се е разпространила и задълбочила през този месец. Това е свързано с трайния недостиг на валежи, съчетан с поредица от горещи вълни от май насам. Това се отразява и на реките. Намаленият обем на съхранена вода е довел до значително влошаване на състоянието на енергийния сектор, както за производство на електроенергия от водноелектрически централи, така и за охладителните системи на електроцентралите.

Рискът от суши се е увеличил значително в Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Румъния, Унгария, северна Сърбия, Украйна, Молдова, Ирландия и Великобритания. В регионите, които бяха засегнати от засушавания още през пролетта, условията са се влошили най-много. В западния средиземноморски регион например, се очаква ноември месец да бъде по-топъл и по-сух от обичайното.

Земеделските производители в Германия се оплакват от добив, който е под средното ниво. Председателят на земеделските производители Йоахим Руквид подчертава, че има големи регионални различия в баланса на реколтата поради неравномерното разпределение на валежите. Като цяло ситуацията с доставките остава "напрегната".

За тази година се очакват около 43 млн. тона зърно, което е малко повече, отколкото през 2021 г. Въпреки това реколтата отново е под средната за последните осем години, изчислява Асоциацията на фермерите въз основа на предварителни данни. Сухата 2018 г. не е взета предвид в тази статистика, информира DW.

Според Руквид реколтата от ябълки изглежда добре - малко над средните стойности. По отношение на виното асоциацията дори очаква "отлична реколта 2022 г.".

Експертът по земеделие от екологичната организация WWF Йохан Ратке подчертава, че за пореден път лошият баланс на реколтата е причинен от “човешкия фактор". "Екстремното засушаване е следствие от климатичната криза и трябва да убеди и последните противници на това най-сетне да направят ефективната защита на климата и околната среда неразделна част от селското стопанство. Това е единственият начин да се гарантира дългосрочна продоволствена сигурност".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Фарисеи,
преди 1 година
Стига сте лъгали!В Испания например две години бяха източвани язовирите и нарочно в много автономни области, предимно управлявани от опозицията ги оставиха под минимума. То язовир може да се източни и при дъждовита година. Ако язовирите не бяха умишлено източвани нямаше да има никаква суша.Това е чисто политически суша, като мерките против ковида. С цел разоряеане, тормоз и оскотяване на хората.С цел превръщането им в роби на парижкото споразумение на "елитните" срещу хората. Сигнализирай за неуместен коментар