Михаел Рот: Наш ангажимент е да окуражим македонците за следващата стъпка към ЕС

Той се надява, че в македонския парламент ще бъдат създадени условия да се продължат преговорите за присъединяване

31.08.2022 | 15:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Михаел Рот: Наш ангажимент е да окуражим македонците за следващата стъпка към ЕС

Европейският съюз трябва да засили присъствието си в РС Македония, а Скопие да приеме промените в конституцията, за да продължат преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Това заяви днес Михаел Рот – председател на комисията по външна политика в германския Бундестаг, по време на посещението си в Македония.

Рот изрази задоволство от визитата си, особено в "тези трудни времена, когато може да се почувстват неудовлетвореност и разочарование от ЕС".

"Това е наш ангажимент, на политиците от ЕС и от Германия, да окуражим македонците да направят следващата стъпка в посока на ЕС и да знаят, че това наистина си струва", каза той в изявление за медиите след срещата си с президента Стево Пендаровски.

Германският депутат каза, че страната е инвестирала много по пътя към ЕС и точно сега Евросъюзът има задължението да стане по-видим в Северна Македония, да се ангажира повече, да осигури перспектива и повече работа за младите хората, за да знаят, че си заслужава.

Той изрази надежда, че в македонския парламент ще бъдат създадени условия да се продължи "ангажирано с преговорите за присъединяване".

"Наясно съм, че на много изобщо не им е лесно, когато става въпрос за тези конституционни промени, но всеки трябва да си постави въпроса не как мога аз да помогна на своята партия, а как мога да помогна и да допринеса за страната си", подчерта Рот.

Неговото послание към политическите лидери на страната сега е, че те трябва да продължат напредъка със следващите стъпки, да укрепят демокрацията, да продължат борбата срещу корупцията и непотизма, да създават работни места. Сега и ЕС трябва да възстанови доверието, което е било изгубено, и да не останат само празно обещание.

Евросъюзът трябва да продължи подкрепата си в политически и икономически план, особено по време на тази криза, която застрашава всички, "тъй като всички сме в една лодка".

"Сега трябва да покажем солидарност със Западните Балкани и особено с гражданите на РС Македония", каза още Рот, цитиран от БГНЕС.

Германският депутат каза, че ще се срещне и с представители на опозицията и гражданския сектор, за да чуе какво имат да кажат и че разбира разочарованието.

"Но сега трябва да си зададем въпроса - какво можем да направим в тази тежка и драматична за страната и за хората ситуация. Надявам се да се създадат предпоставки за промяна, за да има темп и ускорение на тези преговори за присъединяване, защото това е много необходимо и никой не може да очаква, че след една-две години ситуацията ще се подобри. Страната вече е направила много в това отношение, така че всъщност остава още малко", посочи Рот.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК