Брутални сблъсъци в Багдад след оттеглянето на Муктада Садр от политиката

Иракската столица се превърна в арена на една от най-тежките прояви на насилие през последните години

30.08.2022 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко 15 души са загинали, а над 300 са ранени при сблъсъци в иракската столица Багдад. Насилието е избухнало между иракските сили за сигурност и поддръжници на влиятелен шиитски духовник. Причината е оттеглянето му от иракската политика, което провокира негови привърженици да щурмуват сградата на правителството.

Багдад се превърна в арена на една от най-тежките прояви на насилие през последните години. Убити и ранени са поддръжници, лоялни на шиитския духовник Муктада Садр. Демонстрантите нахлуха в правителствената сграда, превзеха и басейна. 

"Бях решил да не се намесвам в политическите дела, но сега обявявам окончателното си пенсиониране и закриването на институции, свързани с моето движение", заяви Муктада Садр.

Той обяви гладна стачка, докато насилието не бъде прекратено. Властите въведоха полицейски час. Блокът на Садр спечели повечето места в парламента миналия октомври, но той отказа да преговаря с подкрепяните от Иран шиитски групи за съставяне на правителство. В резултат на това имаше година на политическа нестабилност.

Голяма част от боевете са съсредоточени около Зелената зона на града - район, в който се намират правителствени сгради и чужди посолства. Служителите на холандското посолство бяха принудени да се преместят в германската мисия поради сблъсъците.

Иран затвори границите си с Ирак на фона на боевете, а Кувейт призова гражданите си незабавно да напуснат страната. От ООН също изразиха тревога от събитията.

48-годишният Садр е доминираща фигура в обществения и политическия живот на Ирак през последните две десетилетия. Неговата армия на Мехди се превърна в една от най-мощните милиции, които се сражаваха с американските и съюзническите иракски правителствени сили след инвазията, която свали бившия владетел Саддам Хюсеин.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК