ЕК ще инвестира 9 млр.евро в Западните Балкани

"Русия цели да забави изграждането на демократични институции", смята Урсула фон дер Лайен

29.08.2022 | 22:28 Редактор: Петя Кръстева
ЕК ще инвестира 9 млр.евро в Западните Балкани

"Европейската комисия (ЕК) възнамерява да инвестира до 9 млрд. евро в икономиките на Западните Балкани и да привлече частни инвестиции в размер до 20 милиарда евро за този регион, за да отблъсне опитите на авторитарни държави да забавят  демократичната трансформация в региона", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред 17-тия Международен стратегически форум в Блед.

"Стартирахме инвестиционен  план за инвестиране  на 9 млрд. евро с потенциал  за мобилизиране на 20 милиарда евро частни инвестиции за този регион. Това ще ни позволи да противодействаме  на намесата на авторитарни държави, които подкопават развитието на демократичните институции", коментира тя, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен призна, че през последните години  напредъкът в процеса  на интеграция на балканските  държави в ЕС е бавен. Според нея отговорни за това са не толкова разногласията между страните от ЕС, а намесата на чужди играчи, включително Русия, която според нея цели да забави изграждането на демократични институции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Много бе, г-жо Лайен - по 1,3 млрд. на държава! Та вие по толкова инвестирате МЕСЕЧНО на актьора Зеленски да води война с предизвестен край, с убийство на млади украинци и разрушения на територията на Източна и ЮИ Украйна. Обърнете внимание, че за инвестиции в икономиката на Балканския п-в сумата е ЕДНОКРАТНА, а за Украйна - ЕЖЕМЕСЕЧНА! Сигнализирай за неуместен коментар