1/3 от Пакистан е под вода, най-малко 1136 са жертвите на пороите (+СНИМКИ)

Всичко наподобява на голям океан, няма дори посока, в която да източваме водата, казват властите

29.08.2022 | 21:36 Редактор: Елеонора Танева
1/3 от Пакистан е под вода, най-малко 1136 са жертвите на пороите (+СНИМКИ)

Най-малко 1136 са вече жертвите на мусонните дъждове в Пакистан според данни на Националната агенция за справяне с бедствията. 75 са загиналите само в последните 24 часа, предаде Франс прес.

Десетки милиони пакистанци продължават да се борят с най-сериозните мусонни дъждове за последните три десетилетия, които унищожиха огромен брой жилища и жизненоважни земеделски площи. Една трета от Пакистан практически е под вода, заяви за АФП министърът на климатичните промени Шери Рехман, който нарече случващото се "криза с невъобразим мащаб".

Мусонните дъждове, които започнаха в началото на юни в Пакистан, са безпрецедентни за последните 30 години, заяви министър-председателят на страната Шахбаз Шариф по време на обиколка на засегнатите северни райони.

В момента в Пакистан се провежда мащабна спасителна операция, а международната помощ бавно започва да пристига на фона на опасенията, че най-голямата река в страната Инд ще излезе от коритото си.

Повече от 33 милиона пакистанци или един на всеки седем, са засегнати от наводненията. Почти един милион жилища са унищожени или сериозно повредени, съобщават властите в страната, пише БТА. 

"Всичко наподобява на голям океан, няма дори посока, в която да източваме водата", допълни министър Рехман, като уточни, че икономическите загуби, които все още не са уточнени, ще бъдат катастрофални.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК