Бомбени атентати, престрелки, престъпност в Антверпен: Расте страхът от наркомафията

Кметът на Антверпен Барт де Вевер бие тревога

28.08.2022 | 22:45 Редактор: Ваня Кузманова
Бомбени атентати, престрелки, престъпност в Антверпен: Расте страхът от наркомафията

Бомбени атентати, престрелки, престъпност - от юни насам полицията в Антверпен е регистрирала около 30 акта на насилие в средите на наркобандите, което е повече, отколкото през цялата минала година. Директорът на криминалната полиция Ив Дризен разказва в ефира на канала vrt за спиралата на насилието, която се подхранва от множество престъпни пари. През 2021 г. полицията е конфискувала 90 тона кокаин в пристанището. Пазарната им стойност е 4,5 млрд. евро.

"Ако сметнем, че успяваме да конфискуваме около 10-20% от кокаина, който минава през пристанището, то 80-90% от него все пак остава незабелязан. Става дума за чудовищни суми", казва Дризен. 

Престъпни групировки с огромни пари

Вярно е, че полицията съобщава за впечатляващи успехи в проследяването, тъй като е успяла да разбие софтуера за криптиране Sky ECC, използван от престъпните групировки. Но директорът на митниците Кристиан Вандерверен подчертава: "Дори ако се вземат предвид тези успехи, трябва да признаем, че има годишно увеличение на кокаина. Операция "Sky ECC" имаше огромен ефект, тъй като беше заловен много кокаин и бяха арестувани много хора. Но изводът е, че трафикът на незаконни наркотици продължава, така че трябва да инвестираме повече време и да превърнем тази борба в приоритет", пише DW.

Местни ръководители на бандите

Кметът на Антверпен Барт де Вевер бие тревога. Той изисква от правителството на Белгия план за борба с наркомафията - подобен на този след терористичните атаки през 2016 г.

Директорът на полицията Дризен казва: "Не виждам никакво осъзнаване на проблема и това просто ме отчайва. При ислямисткия терор цялата страна се надигна на борба, а когато става дума за престрелки между трафикантите в Антверпен, се оказва, че това е само местен проблем".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Демократ
преди 1 година
Всички се възползват от предимствата на демокрацията....престъпници,които се жалват от строгите закони,путинската пропаганда,която плаче че била ограничавана, автократи, като орбан ,които смятат че са родени да управляват и само те знаят как. Най - добре са бг мафиоти, които си имат: Главен прокурор, съдебна система, помощна полиция и разбира се---Тиквата е насреща при нужда....Аз като обещая нещо го спазвам,както твърди на Мишо бирата преди да получи същия изненадващ " инфаркт" . Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Така ви се пада, лигльовци, накрая ще ви ликвидират напълно, но пък кой ли ще храни тази пап.лач..... Сигнализирай за неуместен коментар