Столтенберг: НАТО иска да засили присъствието си около Северния полюс

Като аргумент той посочи военна активност на Русия в районите

28.08.2022 | 15:35 Редактор: Ваня Кузманова
Столтенберг: НАТО иска да засили присъствието си около Северния полюс

НАТО иска да засили присъствието си около Северния полюс, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за германското издание "Велт ам Зонтаг".

Като аргумент той посочи военна активност на Русия в районите, които са на нейна територия.

Според Столтенберг Москва активира в Арктика бази от съветско време и планира да разположи там свръхзвукови ракети, които могат да достигнат американския щат Аляска, предаде БНР. 

Генералният секретар на НАТО посочва, че районът е от стратегическа важност за НАТО, тъй като осигурява най-краткият въздушен и морски маршрут между САЩ и техните европейски съюзници.

До Северния пояс се простира и територията на Канада, която е член на НАТО.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 1 година
Тоя много е закъснял със своите твърдения. Та, Русия си е супер активна в АРКТИКА, поне от 25 години назад. Тя, РУСИЯ притежава най-голямата и бъкана с колосални енергийни ресурси територия в АРКТИКА. Изградила е нови и е възстановила десетки огромни военни бази. А под ледовете на Северния Ледовити Океан са на непрекъснато дежурство най-модерните и мощни руски оръжейни комплекси. През Северния полюс са и най-кратките маршрути на балистичните ракети до всички невралгични точки на Планетата ЗЕМЯ. Сигнализирай за неуместен коментар