Революционен закон в Испания: Изнасилване на жената е, ако няма съгласие за секс

Законът стана факт след случай, който скандализира страната през 2016 г.

26.08.2022 | 19:05 Редактор: Тодор Петров

Важен закон за защита на правата на жените приеха в Испания. Вече ще е нужно съгласие от партньора за сексуален контакт. В противен случай актът ще се води като изнасилване. 

Законът стана факт след случай, който скандализира страната през 2016 година. След групово изнасилване по време на празника Сан Фермин в Памплона съдът постанови, че петимата обвиняеми са виновни в сексуално посегателство, но не и в изнасилване. 

Защото изпадналата в безсъзнание жертва не успяла да докаже, че е възразила на случващото се с нея. Последваха масови протести. Сега испанският парламент одобри с 205 гласа "за", 141 "против" и 3 "въздържали се" закон за сексуалната свобода. Той е известен като "Само "да" е "да". 

"Законът е важна победа на феминисткото движение в страната, защото от тук нататък на нито жена няма да ѝ се налага да доказва, че към нея е проявена агресия, за да бъде призната за такава", заяви министърът на равенството на Испания Ирен Монтеро.

Липсата на съгласие от страна на жените ще се признава за нападение. Против този закон гласуваха обаче от крайнодясната партия VOX. Така Испания вече се нарежда на едно от първите места в Европа по спазване на правата на жените. С промените вече държавата ще оказва помощ на непълнолетни деца, чиито майки са убити от партньорите им.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК