ВМРО-ДПМНЕ: Източникът на проблема с България е Договорът за добросъседство

Опозицията в РСМ няма да подкрепи включването на българите в преамбюла на Конституцията

26.08.2022 | 08:47 Редактор: Петя Кръстева
ВМРО-ДПМНЕ: Източникът на проблема с България е Договорът за добросъседство

Източникът на проблема с България е Договорът за добросъседство, подписан между Република Северна Македония и Република България през август 2017 г. На практика всички проблеми идват от това споразумение, коментира в телевизионно интервю лидерът на опозиционната партия в западната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Той припомни, че за неговата партия това споразумение е било прибързано. Коментирайки въпроса за референдума, Мицкоски подчерта, че той трябва да се отнася до източника на проблема, който е Договорът за добросъседство с България от 2017 г.

Единият вариант е той да бъде подкрепен от 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, а другият - подписки или и двете. Консултациите по въпроса все още продължават, предаде БГНЕС.

"Референдумът трябва да локализира източника на проблема, който е договорът с България от 2017 г. Оттам идват всички проблеми", смята Мицкоски. Той отново добави, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционни промени.

"Пендаровски най-после потвърди това, което обявих, а именно, че в момента, при тези обстоятелства ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промяна на Конституцията с цел включване на част от българския народ в преамбюла", обобщи председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК