СЗО: Случаите на маймунска шарка намаляха с 21% за седмица

Има данни за 45 000 заболели в 98 страни от края на април

25.08.2022 | 16:19 Редактор: Елеонора Танева
СЗО: Случаите на маймунска шарка намаляха с 21% за седмица

Броят на регистрираните случаи на маймунска шарка в световен мащаб е намалял с 21% през последната седмица, променяйки продължилата месец възходяща тенденция на инфекциите. Възможно е епидемията в Европа да започне да намалява, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

СЗО обяви, че новите случаи за седмицата са 5907, а Иран и Индонезия са регистрирали първите си случаи на маймунска шарка. Към днешна дата е съобщено за повече от 45 000 случая в 98 страни от края на април.

Случаите в Америка са 60% от общите случаи през последния месец, докато тези в Европа са около 38%. В доклада се казва, че инфекциите в Америка показват „продължително рязко нарастване“.

В началото на юли, само седмици преди организацията да обяви международното разпространение на болестта за глобална извънредна ситуация, директорът на СЗО за Европа каза, че страните в региона са отговорни за 90% от всички лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка, пише БТА.

След като британските здравни власти видяха спад в случаите, заявиха миналата седмица, че има "ранни признаци", показващи забавянето на епидемията от маймунска шарка в страната.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка от десетилетия и експертите подозират, че огнищата в Европа и Северна Америка са били предизвикани, след като болестта започна да се разпространява по сексуален път на две рейв партита в Испания и Белгия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК