Япония рязко се връща към ядрената енергетика след 2 големи кризи

Властите в страната смятат отново да върнат в експлоатация спрени реактори и да изградят нови атомни електроцентрали

24.08.2022 | 22:25 Редактор: Теодора Патронова
Япония рязко се връща към ядрената енергетика след 2 големи кризи

Япония планира рязко да промени политиката си към ядрената енергетика повече от 10 години след аварията във Фукушима. Властите в страната смятат отново да върнат в експлоатация спрени реактори и да изградят нови атомни електроцентрали като използват най-новите съществуващи технологии, предава Bloomberg

Премиерът Фумио Кишида подкрепя потенциалното разработване и изграждане на нови реактори, тъй като страната има за цел да избегне нови натоварвания на електропреносната си мрежа, която не издържа на голямото търсене през лятото. Той иска и да ограничи зависимостта на нацията от вноса на енергия.

В същото време японското министерство на икономиката иска да рестартира нови седем ядрени реактора още следващото лято, съобщи вестник Yomiuri без да посочи източника си. Това ще увеличи броя на реакторите, върнати в експлоатация след катастрофата във Фукушима през 2011 г., до 17 от общо 33 в страната.

Правителството на Кишида обмисля ново разширяване на ядрената енергия, след като не успява да се пребори с въздействието на екстремните климатични явления и глобалния недостиг на енергоизточници. Столицата на нацията претърпя две големи енергийни кризи тази година, включително по време на най-тежката гореща вълна от повече от век, която обхвана страната в края на юни.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК