Най-тъжният Ден на независимостта в Украйна, под страха от брутални нападения

Публичните тържества в столицата са забранени, сирени за въздушна тревога огласиха Киев

24.08.2022 | 13:59 Редактор: Петя Кръстева

Украйна отбелязва най-тъжния Ден на независимостта - навършват се 31 години от отделянето ѝ от бившия Съветски съюз и точно шест месеца от началото на войната. Страната чества националния си празник на фона на заплаха от руски атаки, като Киев очаква брутални нападения. 

Сирени за въздушна тревога огласиха Киев навръх националния празник на страната. В столицата са забранени публичните тържества от съображения за сигурност. 

"Не ни интересува каква армия имате, интересуваме се само от нашата земя. Ще се борим за нея докрай. Държим се здраво от шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си. Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълъг път нямаме право да не продължим докрай. Няма да се опитваме да намерим разбирателство с терористите. По-рано говорехме за мир, сега искаме победа", заяви в своето тържествено обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано той даде заявка Украйна да си върне Крим. 

"Никой нашественик не се чувства в безопасност на наша земя", категоричен бе той. 

Международните лидери изразиха своята солидарност с Украйна и потвърдиха подкрепата си. 

"Нацията ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ще бъде предоставена всяка възможна хуманитарна, икономическа и военна подкрепа", коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Председателят на ЕК Урсула дон дер Лайен подчерта, че е "Европа е с Украйна днес и в дългосрочен план"

Изненадващо, но беларуският лидер Александър Лукашенко също поздрави украинския народ с Деня на независимостта. 

Към момента балансът на бойното поле се запазва. Според разузнаването на Великобритания обаче няма признаци, че Русия търси изход. Очакванията са за дълга война. 

Междувременно Украйна обвини Русия, че насилствено взима украински деца в окупираните от нея територии. Според Вашингтон 1000 деца от Мариупол са разселени в "руски приемни семейства" в Тюмен, Иркутск, Кемеров, Алтай.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК