В Испания обявиха най-засегнатите от големите горски пожари зони за "катастрофални"

Това са пожари с "различни" характеристики, в резултат на изменението на климата

24.08.2022 | 10:54 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Испания обявиха най-засегнатите от големите горски пожари зони за

Испанското правителство обяви за "катастрофална зона" териториите, засегнати от големите пожари това лято. Премиерът Педро Санчес призова опозицията да подкрепи законодателните промени, които ще бъдат приети в сряда, за да се укрепи националната система за гражданска защита. 

Според Санчес пожарите, регистрирани от месец юни насам, са над 120. Това са пожари с "различни" характеристики, в резултат на изменението на климата, каза говорителят на правителството и министър на териториалната политика Изабел Родригес.

Те причиниха смъртта на трима души и доведоха до евакуацията на други 27 500 от домовете им. В пламъците останаха над 290 000 хектара горски площи.

За да бъдат подпомогнати от държавата пострадалите, правителството обяви засегнатите територии за "катастрофална зона" подобно на остров Ла Палма след изригването на вулкана Кумбре Виеха.

"Декретът, който приехме, се отнася за общо 15 автономни общности, с изключение на Кантабрия, Астурия и автономните градове Сеута и Мелила", обясни министър Родригес, съобщи БНР.

Според нея помощта на пострадалите ще започне да се отпуска още преди да е завършила оценката на щетите, за да се даде възможност на фермерите да започнат бързо отново да обработват земите си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК