Военни анализатори: Руският щурм в Източна Украйна изглежда изчерпан

"Путин е поставил условията за прекратяването на войната и очаква реакцията на Европа", смятат анализатори

22.08.2022 | 12:38 Редактор: Ваня Кузманова
Военни анализатори: Руският щурм в Източна Украйна изглежда изчерпан

Инерцията около руския щурм в Източна Украйна от края на юли изглежда изчерпан, пише в дневния доклад на Института за изучаване на войната (ISW), посветен на войната в Украйна. Руските военни имат много малки успехи в опитите за превземането на Бахмут и Авдеевка.

В края на юли бяха превзети Новолуганск и Вухлехирската ТЕЦ, която се намира югоизточно от Бахмут. Тези придобивки бяха обявени от Москва за голяма победа, но реално украинските военни се изтеглиха от региона, допълват още военните анализатори.

Според тях в момента руската армия не може да се възползва от тактическите победи и да нарушава украинските отбранителни линии, с което се дават възможности на украинците да се прегрупират и да затвърждават позициите си.

Западните санкции изглежда обаче нарушават възможността на Русия да ремонтира своята военна авиационна техника. 

Украинското разузнаване съобщава за спешно подписан преди дни договор между Русия и Беларус за ремонт на самолети. С него Москва се опитва да избегне ограниченията - санкциите срещу Минск са насочени само към отделни субекти, а не към цялата индустрия, припомня ISW.

В своето обръщение Зеленски каза, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон. В края на миналата седмица Макрон говори с руския си колега Владимир Путин за първи път от месеци. Според съобщенията на Елисейския дворец една от основните теми на разговора е била Запорожката АЕЦ и според френските дипломати Путин е заявил своята готовност да допусне инспекция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата.

Според анализатори разговорът между Путин и Макрон е важен и в още един аспект - руският държавен глава е поставил своите условия за прекратяването на военните действия в Украйна и сега се очаква реакцията на Европа. 

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК