Петролът понижи цента си, инвеститорите погледнаха към доставки от Иран

Перспективите за икономическия растеж отслабват

22.08.2022 | 10:02 Редактор: Ваня Кузманова
Петролът понижи цента си, инвеститорите погледнаха към доставки от Иран

Петролът започва седмицата с понижения в цената, докато инвеститорите претеглят възможностите за допълнителни доставки от Иран, а перспективите за икономическия растеж отслабват, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,67%, или 1,62 долара, до 95,10 долара за барел, след като в последните три сесии сортът поскъпна.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,38%, или 1,25 долара, до 88,52 долара за барел.

Американският президент Джо Байдън проведе разговори с лидерите на Франция, Германия и Великобритания в неделя относно възобновяването на ядрената сделка с Иран, което би могло да доведе до ръст на предлагането от страната членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

"Черното злато" изтри повишението в цената си, което войната в Украйна предизвика в края на февруари, след като опасенията за икономически спад завладяха пазара. Времевите спредове сигнализират за известно облекчение на затегнатостта на пазара, а поскъпналият щатски долар също допринесе за предизвикателствата пред суровините.

Байдън и европейските лидери обсъдиха "продължаващите преговори" за постигане на ядрена сделка, включително "необходимостта да се подсили подкрепата за партньорите в региона на Близкия изток", се казва в щатското обобщение от срещата. На 15 август Иран даде отговор на рамка за сделката, разпространена от Европейския съюз (ЕС), който ЕС прие като конструктивен.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК