Водна криза: 48 държави ще се сблъскат с остър недостиг на вода до 2025 г.

Наблюдава се сериозен спад на производството на енергия

20.08.2022 | 08:34 Редактор: Петя Кръстева
Водна криза: 48 държави ще се сблъскат с остър недостиг на вода до 2025 г.

До 2040 г. над 44 държави ще бъдат изправени пред сериозен недостиг на вода. Средиземноморските държави принадлежат към регионите на планетата с най-висок риск от засушаване. Европа вече е изправена пред най-дългия период на засушаване през последните 500 години. Това сочи анализ на проф. д-р Янис Маниатис и докторанти, базиран на данни на Института за икономически изследвания, пише вестник "Катимерини".

Потреблението на вода в селскостопанския сектор се определя не само от загубите при напояване, но и от преработката на продуктите. Сиренето е на първо място в класацията на потребностите от вода с 5605 литра за килограм, следват ядките и рибовъдството. Кравефермите и оризопроизводството също са големи консуматори.

Повече от 2,8 млрд. души в 48 държави по света ще се сблъскат с остър недостиг на вода до 2025 г. До средата на века броят им може да достигне 7 милиарда. Гърция принадлежи към страните с най-голям отпечатък от потреблението на вода - 2389 кубика на година.

Статистиката разкрива още, че наблюдава сериозен спад на производството на електроенергия в двата най-важни източника на нисковъглеродни емисии - водната енергия (-20%) и ядрената енергия (-12%) в сравнение с 2021 г., предаде БГНЕС

Едно от обнадеждаващите неща в енергийната ситуация е, че сумата от вятърните и фотоволтаичните агрегати вече надхвърля 10% от световното производство на електроенергия (по данни за 2021 г.). Китай, Съединените щати, Япония и Германия са страните с най-голямо производство в световен мащаб. В Европа Великобритания и Дания също се открояват - макар и доста по-надолу.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК