Изследователи установиха: Всеки втори не забелязва инфекцията с Омикрон

Всеки десети казва, че е забелязал симптоми на заболяване, но ги е отдал на обикновена настинка

19.08.2022 | 22:52 Редактор: Ирена Бакърджиева
Изследователи установиха: Всеки втори не забелязва инфекцията с Омикрон

Колко вероятно е да се заразите с Ковид-19 и да не забележите нищо? Отговорът: доста вероятно - поне според ново проучване. Според проучването на американски изследователи от медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, публикувано в списание Jama, повече от половината от участниците в изследването не са знаели, че вече са имали инфекция с Омикрон.

Между септември 2021 г. и май 2022 г. - по време на пиковия период на вълната от Омикрон - учените непрекъснато вземат кръвни проби от група персонал и пациенти в медицинския център Cedars-Sinai в окръг Лос Анджелис, Калифорния. Целта: Те искат да разберат дали кръвта им съдържа антинуклеокапсидния (NCP) IgG протеин, който е типичен за коронавируса. Този протеин не се съдържа във ваксините срещу Ковид, но може да бъде открит само в кръвта след преминаване на инфекция.

В края на тестовата фаза изследователите са успели да идентифицират протеина в 210 възрастни, така че всеки от тях трябва вече да е бил заразен с варианта Омикрон, който циркулира по това време. Но когато изследователите питат участниците в проучването за това, цели 56% от тях казват, че не знаят нищо за инфекцията си.

Сред тези, които не знаят, всеки десети казва, че е забелязал симптоми на заболяване, но ги е отдал на обикновена настинка, пише немският rtl.de.

От резултата от тяхното проучване изследователите извличат важна представа защо Омикрон се разпространява толкова лесно: невежеството на асимптоматично заразените хора може да бъде "важен фактор, свързан с бързото предаване от човек на човек в рамките на общностите", заключават Американски учени в своето изследване.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
JJIvanov
преди 1 месец
Въпреки че службите са знаели за диверсията вкл са имали филми за подготовката по отработени сценарии ,свързани с медиини манипулации,дискредитиране на противници са поразени над 5 000 000 000 човека с нагло вредни PCR tests и с съмнителни ваксини..Да се проверят спец службите за нарочно блокиране с нови оръжя и спец наркотици.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
aman ot mafioti
преди 1 месец
Службите за борба с медицинската и фармацефтичните мафии трябва да вземат жестоки мерки за обуздаване на наглите безкрупулни престъпници.Има огромен обем данни вкл записи на всики смартфони,таблети,лаптопи ,разговори на мафиотите . Има записи на предварително отработвани сценари,заповеди за безмилостен терор вкл споказни рекламни убииства на лекари.Ползват дигитално холограмни оръжия видео терористични за причиняване на остри увреждания вкл на главен мозък,bели дробове..има опит натрупан Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
scott
преди 1 месец
ЗАЩО ТОГАВА МРЪСНИТЕ ВЛАСТНИЦИ НИ ГО НАТЯКВАТ? Сигнализирай за неуместен коментар