Путин към Макрон: Обстрелът на АЕЦ "Запорожие" създава риск от катастрофа

Украйна също предупреди за готвена провокация

19.08.2022 | 18:26 Редактор: Петя Кръстева
Путин към Макрон: Обстрелът на АЕЦ

Руският президент Владимир Путин e предупредил френския си колега Еманюел Макрон, че обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала от украинските сили създава опасност от катастрофа, съобщават от Кремъл.

"Бяха обсъдени различни аспекти на ситуацията около Украйна. В частност Владимир Путин подчерта, че системният обстрел от украинските военни на територията на Запорожката атомна електроцентрала създава риск от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на огромни територии", се казва в изявлението.

В същото време Украйна също предупреди за готвена провокация.

Украинската държавна компания "Енергоатом" заяви, че руските сили планират да изключат действащите ядрени блокове на Запорожката атомна електроцентрала и да ги извадят от електропреносната мрежа на Украйна. Компанията каза още, че според нея Русия, която контролира централата в Южна Украйна, се готви да извърши "широкомащабна провокация" там, предаде dnes.bg

"В момента руската армия търси доставчици на гориво за дизеловите генератори, които би трябвало да се включат, след като енергийните единици бъдат спрени при липсата на външно електроснабдяване за системите за охлаждане на ядреното горив", твърдят от "Енергоатом".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК