Индустриален отлив може да постави германската икономика на колене

Производители на части за коли, химикали, стомана се затрудняват с плащането на сметките за ток

19.08.2022 | 10:22 Редактор: Тодор Петров
Индустриален отлив може да постави германската икономика на колене

Цените на тока и газа в Германия са нараснали повече от два пъти само за два месеца, като цената на електроенергията за година напред – бенчмарк за континента, е минала 540 евро за мегаватчас. Само преди две години бе 40 евро.

Индустриалното сърце на Европа е изправено пред възможен отлив на компании, тъй като производители на части за коли, химикали, стомана се затрудняват с плащането на сметките за електричество, които растат с всеки изминал ден, пише Bloomberg.

"Енергийната инфлация е много по-драматична тук, отколкото другаде. Страхувам се от постепенно деиндустриализиране на германската икономика", коментира Ралф Щофелс, главен изпълнителен директор на компанията за силиконови части BIW Isolierstoffe GmbH. 

Страната разчиташе до голяма степен на газ от Русия за захранване на заводите и електроцентралите си, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство, след като Москва намали подаването. И макар правителството да успява да ограничи ръстовете за домакинствата до известна степен, то бизнесът не е имунизиран и мнозина ще предадат поскъпването нататък по веригата към потребителите или дори ще трябва да спрат работа.

Индустриалните позиции на Германия отслабват. През първите шест месеца на годината обемът на химически внос е нараснал с около 27% спрямо същия период на миналата година, показват правителствени данни, анализирани от консултантската фирма Oxford Economics. В същото време химическото производство намалява, като продукцията през юни е била с почти 8% надолу от декември насам.

Международният валутен фонд (МВФ) посочи миналия месец, че Германия ще е най-зле представящата се страна в Г-7 тази година заради това до каква степен индустрията ѝ зависи от руския газ.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК