Ако Русия спре напълно доставките: Германия ще има газ за по-малко от 3 месеца

Капацитетът за съхранение в най-голямата икономика в Европа е около 23,3 млрд. кубически метра

18.08.2022 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова
Ако Русия спре напълно доставките: Германия ще има газ за по-малко от 3 месеца

Въпреки по-бързото запълване на газохранилища от обикновено, Германия ще има достатъчно природен газ, за ​​да покрие само два месеца и половина потребление тази зима, ако Русия напълно спре доставките, заяви пред Блумбърг Клаус Мюлер, президент на германския енергиен регулатор - Федералната мрежова агенция.

Германия има за цел хранилищата да бъдат пълни на 85% до началото на октомври и 95% до началото на ноември. Но дори при 95% запълняемост на хранилищата най-голямата икономика в Европа ще има два месеца и половина, за да покрие отоплението, електроенергията и индустриалното търсене на газ, посочи той.

"Ние сме малко по-бързи от това, което бяхме, по отношение на запълването на хранилище, но това не е знак, че можем да се отпуснем", каза той, цитиран от БНР.

Германия постигна в средата на август целта си да запълни своите хранилище за природен газ до 75% от капацитета, две седмици преди правителствените плановете, като към 16 август газовите хранилища на страната са запълнени на 77,3%.

Капацитетът за съхранение в най-голямата икономика в Европа е около 23,3 млрд. кубически метра, или повече от една пета от германското потребление от 100 млрд. куб. метра през 2021 г.

Според ръководителя на германския регулатор, целта от 95% до ноември може да бъде трудно постижима, тъй като някои места за съхранение ще се затруднят да постигнат целта, дори ако условията за търсене и предлагане са добри.

"В най-добрия случай три четвърти от тях ще постигнат целта", посочи той пред Bloomberg.

Регулаторът все още не е сигурен как ще се развие енергийната криза с идването на зимата и как индустриите ще бъдат приоритизирани при евентуално изключване на газоподаването.

Германските индустрии и тези в останалата част от Европа предупреждават, че може да се наложи да намалят производството на фона на газовата криза, което може да доведе до срив на веригите на доставка и производство.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК