Москва: Експлозиите в склад за боеприпаси в Крим са саботаж

Според западни експертизи обаче вероятно става дума за умишлена военна атака

16.08.2022 | 15:29 Редактор: Ирена Бакърджиева
Москва: Експлозиите в склад за боеприпаси в Крим са саботаж

Москва определи като "саботаж" експлозиите, които разтърсиха склад за боеприпаси и прекъснаха движението на влакове в анексирания от Русия Крим. 

Според руското министерство на отбраната в резултат на "диверсия" са нанесени щети на военен склад в близост до село Майское в област Джанкой. Разрушена е цивилна инфраструктура като електропроводи, електроцентрала, железопътна линия и жилищни сгради, но няма сериозно пострадали хора.

Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов, който отиде на мястото, каза, че двама цивилни са били ранени, но животът им не е застрашен.

Определянето на експлозиите като "саботаж" е рядко признание на Москва, че въоръжени групировки, лоялни на Украйна, увреждат военната логистика и линиите за доставки на контролирана от нея територия.

Това е втори инцидент на Кримския полуостров само за седмица. На 9 август Москва съобщи, че боеприпаси са експлодирали на военно летище в Крим. Загина един човек.

Според западни експертизи обаче вероятно става дума за умишлена военна атака, унищожила руски военни самолети. Украйна не е поела отговорност за никакви атаки в Крим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК