Живот на улицата или трафик на жертви - малтретират деца в сиропиталищата в Украйна

Войната е влошила още повече положението

12.08.2022 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова
Живот на улицата или трафик на жертви - малтретират деца в сиропиталищата в Украйна

Децата с увреждания са малтретирани и пренебрегвани в институции в цяла Украйна, предупредиха експерти на ООН.

Правозащитниците заявиха, че войната е влошила още повече положението им и призоваха украинското правителство да поправи "историческите си грешки".

Изявлението им идва след като разследване на BBC News разкри широко разпространени злоупотреби в сиропиталищата в страната.

Преди войната в домовете са живели над 100 000 деца и младежи, предава БГНЕС.

Когато Русия нахлу през февруари, хиляди хора с увреждания бяха изведени от институциите и изпратени обратно при семействата им.

Експертите на ООН твърдят, че те са останали без никаква подходяща подкрепа, което ги излага на риск от по-нататъшно малтретиране, живот на улицата или превръщане в жертви на трафик.

Въпреки това хиляди хора все още живеят в огромната мрежа от близо 700 институции в Украйна. Въпреки че тези места се наричат "сиропиталища", 90 % от живеещите там имат семейства.

Те са жертви на системата от съветската епоха, която насърчаваше родителите да предават децата си с увреждания на държавата.

Много хора в украинското общество вярваха и все още вярват, че децата с увреждания получават по-добри грижи в институция.

Един от експертите, Джерард Куин, специален докладчик на ООН за правата на хората с увреждания, заяви, че това е проблем, който отдавна е предшествал войната - и е време Украйна да натисне "бутона за нулиране".

"Всички войни разкриват исторически грешки и институционализацията е една от тях Време е да действаме, да натиснем бутона за връщане към бъдещето. За целта ни е необходим ясен ангажимент от страна на украинското правителство да сложи край на системата си за институционализация", каза той.

Той заяви, че при възстановяването на Украйна хората с увреждания трябва да бъдат приоритет - а държавите и организациите, които ще помагат за финансирането на това, трябва да влагат средства в подкрепа на общността, а не в продължаване на живота на институциите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК