Китай: САЩ може да изострят кризата в Тайван, ще бъдем бдителни

Ситуацията ескалира след посещението на Нанси Пелоси в Тайван

12.08.2022 | 07:35 Редактор: Петя Кръстева
Китай: САЩ може да изострят кризата в Тайван, ще бъдем бдителни

Пекин възнамерява да бъде бдителен в условията на изостряне на ситуацията около Тайван, тъй като САЩ могат да се възползват от нестабилността и да изострят кризата, заяви китайският външен министър Ван Ий.

"Ситуацията в Тайванския проток все още е неспокойна и ние ще бъдем бдителни към факта, че САЩ могат да се възползват от тази възможност, като планират да увеличат военното си присъствие и да се опитат да изострят кризата", коментира Ван Ий в интервю за китайски медии.

Дипломатът посочи, че е необходимо да се внимава за привържениците на независимостта на Тайван, които не оценяват правилно ситуацията, заговорничат с вътрешни и външни сили и упорито се стремят към разделяне на страната, предаде БГНЕС.

Ван Ий призова и политици от други държави да бъдат предпазливи , които биха последвали призивите им, подкопавайки политическата основа на контактите с Китай и нанасяйки удар върху Устава на ООН и установената след Втората световна война система на международни отношения.

"Готови сме да застанем заедно с приятели от други страни, които обичат мира и защитават справедливостта, за да отстояваме принципа "Един Китай", да защитаваме целите и принципите на Устава на ООН и да поддържаме регионалната стабилност и световния мир", подчерта той.

Ситуацията около Тайван се изостри след скорошното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - първото пътуване на висш американски дипломат до Тайван от 1997 г. насам.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК