400 хил. украински бежанци започнаха работа в Европа, някои стартираха бизнеси

Повече от 5 млн. украинци са потърсили убежище в ЕС

09.08.2022 | 08:55 Редактор: Теодора Патронова
400 хил. украински бежанци започнаха работа в Европа, някои стартираха бизнеси

Най-малко 400 000 украински бежанци са намерили работа в Европа от началото на войната, включително повече от 200 000 в Полша, близо 100 000 в Чехия и около 20 000 в Италия, според правителствата в тези страни.

Повече от 5 милиона украинци са потърсили убежище в Европейския съюз, където 3,7 милиона са кандидатствали за специална програма, която им позволява да работят, да посещават училище и да имат достъп до медицински грижи в целия блок в продължение на три години. Сега, когато войната навлиза в шестия си месец, някои бежанци заемат работни места на европейския пазар на труда, които често се оказват трудни за запълване.

Европа страда от недостиг на работна ръка през последните години заради комбинация от десетилетия на ниска раждаемост и несъответствие между наличните работници и напредналите умения, които компаниите изискват все повече. Пандемията от Ковид-19 допълнително преобърна пазара на труда, като първо доведе до скок на безработицата по време на затварянията, а след това до недостиг на работна ръка, когато икономиките се отвориха отново.

Висококвалифицирани украински софтуерни инженери започват работа в Amazon.com Inc., Vodafone Group PLC и други компании в Европа. Украински предприемачи стартират бизнеси в Дания, Холандия и другаде. Лисабон, който беше популярно място за украинската диаспора преди войната, привлича украински технологични стартиращи компании, които са избягали от Киев.

ЕС стартира версия на онлайн инициатива, която свързва квалифицирани работници със свободни работни места специално за украински бежанци. Блокът създаде други ресурси в помощ на търсещите работа и преведе на украински език програма, която помага на хората да създадат онлайн автобиография и мотивационно писмо, които могат да се използват за кандидатстване за работа в целия ЕС.

Не всички украински бежанци са в състояние да работят, въпреки че искат и често са високообразовани, казват икономисти. Повечето от бежанците са майки, които трябва да се грижат за децата си. Техните квалификации може да не бъдат признати и езикът може да се окаже бариера.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК