"Амнести интернешънъл": Украйна застрашава живота на цивилни, използва училища като военни бази

Правозащитници са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради

04.08.2022 | 09:21 Редактор: Елеонора Танева

Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници. Това се посочва в публикуван в четвъртък доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Документирахме, че въоръжените сили на Украйна излагат на риск цивилни и нарушават законите на войната, докато действат на многолюдни места", каза генералният секретар на Amnesty International г-жа Агнес Каламард. В доклада се отбелязва, че правозащитници са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област.

В същото време, както се посочва в доклада, украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили, пише БГНЕС.

Експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия. Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база.

"Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право", заяви Агнес Каламар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
trainspot
преди 4 дни
"Such violations in no way justify Russias indiscriminate attacks, which have killed and injured countless civilians" - Подобни нарушения по никакъв начин не оправдават атаките на Русия, които убиха и раниха безброй цивилниhttps://***.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/Чудя се без да искате ли сте изпуснали части от доклада или ви плащат за това? Сигнализирай за неуместен коментар