ЕК си навлече гнева на градове, забавяйки приема на правилата за Airbnb

Дългоочакваният наръчник на Европейския съюз за платформи за краткосрочни наеми като Airbnb беше отложен за лятото

02.08.2022 | 10:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК си навлече гнева на градове, забавяйки приема на правилата за Airbnb

Туризмът се завърна, а с това и гневът на градовете към стимулирания от платформи като Airbnb туризъм, пише онлайн изданието Politico.

Гневът е насочен не към самите платформи, а към Брюксел. Дългоочакваният наръчник на Европейския съюз за платформи за краткосрочни наеми като Airbnb беше отложен за лятото, което засили нетърпението на група европейски градове и законодатели. Такива имоти под наем засягат негативно достъпността и условията за живот в градовете, а забавянето на правилата задълбочава проблема още повече.

В писмо от 14 юли, подписано от десетки членове на Европейския парламент и над десет европейски града, Европейската комисия беше призована "незабавно да предприеме действия" по т. нар. инициатива за краткосрочните наеми.

Airbnb, която се радва на силно лято, колкото и това да е досадно за градовете, може да помогне за оставането на въпроса в списъка с приоритети на Комисията. Иначе блокът е твърде зает с т. нар. хоризонтално законодателство като дигиталната конкуренция и модерирането на съдържание, което засилва опасенията, че предназначените за конкретен сектор закони може да останат на заден план.

Четете повече в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК