Вучич втвърди тона: Ако те се осмелят да малтретират и убиват сърби, победата е наша

Властите в Косов отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобили и лични документи

01.08.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Деескалация на напрежението в Косово след среднощните стрелби и протести. Властите все пак отложиха с месец въвеждането на забраната за влизане със сръбски автомобили и лични документи. Забраната трябваше да влезе в сила от днес. Не се изпълни и прогнозата на сръбския президент косовската армия да нападне Северно Косово.

Барикадите по ключови пътища останаха през нощта в Северно Косово - район, населен основно със сърби. Действията са в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия, и да изискват декларации от лицата със сръбски паспорти.

"Това е реципрочна мярка, тъй като властите в Белград изискват същото от косовските граждани, които влизат на сръбска територия. Следващите часове и дни ще са трудни. Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм, който добре познаваме", заяви премиерът на Косово Албин Курти.

В Косовска Митровица пък прозвучаха сирени за въздушна тревога. Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

По-рано Белград призова всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт. Сръбският президент дори предупреди, че Прищина ще нападне районите, населени със сърби.

"Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", отсече Александър Вучич.

Страстите бяха охладени и след призив от Вашингтон и поредица от срещи на властите в Прищина с американски и европейски представители.

Междувременно, правителството на Република Косово категорично осъди вчерашното напрежение и блокади на магистрали в Северно Косово, както и стрелбата по полицаи от местни въоръжени мъже.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Лошо
преди 1 година
Във взаимотношенията със съседи думата ПОБЕДА е нон сенс... То не е футбол. Или се разбирате/някакво реми - това е победа/ или не-загуба за всички... Сигнализирай за неуместен коментар