Нанси Пелоси отива в Азия, ще посети ли Тайван?

Китайският президент Си Цзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън

31.07.2022 | 17:46 Редактор: Искра Ангелова
Нанси Пелоси отива в Азия, ще посети ли Тайван?

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес заминава на обиколка в Азия, заяви канцеларията ѝ, но в информацията не беше споменато нищо за посещение в Тайван, предаде Ройтерс.

Съобщението беше направено в момент на засилени спекулации, че Пелоси може да посети самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя територия.

"Председателката Нанси Пелоси оглавява делегация на Конгреса в Индо-тихоокеанския регион, която ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония", беше посочено в изявлението.

"Пътуването ще се съсредоточи върху взаимната сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление в Индо-тихоокеанския регион", заяви канцеларията на Пелоси.

В изявлението се казваше, че пътуването ще включва тези страни, но не се уточняваше дали Пелоси може да посети и други места.

В делегацията е включен също така председателят на външнополитическата комисия на Камарата на представителите Грегъри Мийкс.

Китай смята, че посещенията на американски представители в Тайван пращат насърчителен сигнал към поддръжниците на независимостта на острова.

САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но имат законово задължение да му осигуряват необходимите средства за отбрана.

Евентуално посещение на Пелоси би било значителна, макар и не безпрецедентна демонстрация на американска подкрепа за Тайван. Републиканецът Нют Гингрич беше последният председател на Камарата на представителите, посетил острова през 1997 г.

Китайският президент Си Цзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън в четвъртък, че Вашингтон би трябвало да се придържа към принципа за един Китай. По думите му "тези, които си играят с огъня, ще загинат от него", припомня БТА.

Байдън каза на Си, че американската политика по отношение на Тайван не се е променила и че САЩ са твърдо против едностранни усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток.

Тайванското външно министерство заяви в петък, че Тайван ще продължи да задълбочава близкото си партньорство със САЩ в сигурността.

Говорителят на китайските военновъздушни сили Шън Цзинке, цитиран от държавните медии, каза днес, че Пекин ще "защитава решително националния суверенитет и териториалната цялост".

Китайската армия проведе вчера учения със стрелба край бреговете на провинция Фуцзян, на стотина километра от Тайван, съобщиха властите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК