fallback

Далай Лама призова тибетския народ за състрадание, въпреки стореното от Китай

Той говори по време на посещение в индийския планински район Ладак

29.07.2022 | 23:00 Автор: Теодора Патронова

Далай Лама призова за състрадание своите последователи, "въпреки стореното от Китай на тибетския народ". Той говори по време на посещение в индийския планински район Ладак, осъществено при засилени мерки за сигурност, предаде Франс прес.

Духовният лидер на тибетския будизъм посети хималайския граничен с Китай район. Това е първото му излизане от Дхарамшала в Северна Индия, от началото на пандемията от коронавирус.

Далай Лама е в изгнание в Дхарамшала след потушаването на тибетския бунт срещу китайската власт през 1951 г. Пекин не признава тибетското правителство в изгнание, Делхи също възприема Тибет като част от Китай.

"Въпреки стореното от Китай на тибетския народ, ние не трябва да изоставяме нашето състрадание", заяви Далай Лама в края на двучасова проповед на учебната площадка в резиденцията си "Схеватсел" до град Лех.

Според организаторите около четиридесет хиляди души, повечето монаси с традиционните роби в тъмночервено и оранжево, са присъствали на тържествената проповед, въпреки дъжда.

Стотици полицаи и паравоенни части бяха разположени на място и по пътищата към площадката. Мобилният интернет беше прекъснат по време на церемонията.

Това е първото посещение на 87-годишния Далай Лама в Ладак, откакто Делхи отдели през 2019 г. района от размирната територия Кашмир и го постави под директен индийски контрол.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback