Тежка суша в Италия: Фермери без вода цяло лято, селското стопанство е пред колапс

Река По вече падна до най-ниското си ниво от век насам

25.07.2022 | 21:17 Редактор: Искра Ангелова
Тежка суша в Италия: Фермери без вода цяло лято, селското стопанство е пред колапс

Невиждана от 70 години суша мъчи фермерите в Италия. Проблемът е особено тревожен в долината на река По, където фермерите разчитат на водата, идваща от басейна на река По, най-големият източник на прясна вода в Италия, за напояване на културите и отглеждане на добитък. Те произвеждат около 40% от храната, консумирана в страната, информира Money.bg.

След месеци без обилни валежи, заради липсата на снеговалеж през зимните месеци и ранното пристигане на горещи летни температури, По вече падна до най-ниското си ниво от век насам, което накара правителството да обяви извънредно положение в пет северни региона и да наложи ограничения, включително разпределение на водата.

В момента селското стопанство е мястото, където се усеща основната тежест на кризата. Земеделският сектор се нуждае от повече вода от река По, отколкото всеки друг. Трябва нещо фундаментално трябва да се промени.

italy1

Един от най-важните продукти, произвеждани в долината на река По, е оризът, който е особено изложен на риск, тъй като оризовите полета трябва да са напоени с вода в продължение на месеци, за да се развиват добре растенията.

"Водата е намаляла наполовина тази година", разказва Дагета, чието семейство обработва тази плодородна земя от поколения. За да компенсира липсата на дъжд и ниските нива в реките, той трябва да използва водни помпи, "които са много скъпи и ще повишат цените за потребителите", заявява фермерът, пише Politico.

И все пак Дагета има сравнителен късмет. Той казва, че на места в Ломбардия и Пиемонт, където се произвежда около половината от европейския ориз, някои фермери почти не са разполагали с вода през този сезон.

italy4

Дагета все още не може да даде точна цифра колко ще загуби в крайна сметка при прибиране на реколтата, което се прави между септември и октомври. Той обаче не е оптимист. Според него почти половината от реколтата му от ориз вече е изчезнала и тъй като растенията, които все още са на земята, растат слабо, той очаква да загуби почти целия сезон.

Перспективите са също толкова мрачни и по-на изток в делтата на река По, където Адриатическо море е навлязло на 30 километра навътре, затруднявайки доста фермерите. Потокът от морска вода в По е замърсил крайбрежните водоносни хоризонти и е направил практически невъзможно напояването, тъй като твърде много сол във водата уврежда културите. 

Участъци от соеви и царевични полета в село Скардовари изсъхват и почерняват, а морската вода нахлува все повече ден след ден.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК