Новата заплаха: Китай затяга мерките заради маймунската шарка

Новите мерки за контрол ще бъдат в сила през следващите шест месеца

25.07.2022 | 08:55 Редактор: Ваня Кузманова
Новата заплаха: Китай затяга мерките заради маймунската шарка

Китайските власти обявиха въвеждането на мерки за предотвратяване на пренасянето на маймунска едра шарка в страната от хора, преминаващи границата, съгласно които последните ще трябва да уведомяват държавните органи, ако имат симптоми. Това съобщи Главната митническа администрация на Китай, цитирана от ТАСС.

"Лицата със симптоми на това заболяване са длъжни да уведомят китайските власти при преминаване на границата", се казва в разпространеното изявление. 

"Служителите на епидемиологичната служба на китайската митница ще предприемат необходимите мерки съгласно установените процедури и ще вземат проби за анализ", се казва още в съобщението.

Всички пътници, техните вещи и товари трябва да бъдат подложени на специална проверка, ако има съмнение, че на борда на превозно средство, пресичащо китайската граница, има заразени лица, се посочва в документа. Комисията заяви, че новите мерки за контрол ще бъдат в сила през следващите шест месеца, пише БГНЕС. 

"Тези действия са насочени към осигуряване на здравето и безопасността на преминаващите границата, за да се предотврати навлизането на маймунска едра шарка в КНР", се подчертава в изявлението.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК