Лавров: Трета страна също ще гарантира износа на украинско зърно

"Прекъсването на доставките заради Kовид е причина за кризата, а не Русия", категоричен е той

24.07.2022 | 20:31 Редактор: Петя Кръстева
Лавров: Трета страна също ще гарантира износа на украинско зърно

Освен Русия и Турция, трета страна също ще гарантира безопасността на корабите с украинско зърно в Черно море, но това ще бъде определено по-късно. Това заяви  руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"В Истанбул успяхме да постигнем споразумение. Украйна се занимава с разминиране, ще пуска кораби в открито море, а Русия, Турция и друг участник, който ще бъде определен по-късно, ще ескортират кораба до Босфора", коментира Лавров по време на среща с постоянните представители на страните членки на Лигата на арабските държави, предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че меморандумът между Русия и ООН, подписан едновременно със споразуменията в Истанбул, "задължава генералния секретар на ООН да започне процеса, да убеди западните страни и да ги накара да вземат решение за премахване на всички ограничения", наложени върху износа на зърно.

Министърът подчерта, че макар храните да не са пряко обект на антируски ограничения, все пак са наложени ограничения върху възможността руски кораби с продоволствия да влизат в чужди пристанища, чужди кораби да влизат в руски пристанища за зърно, а също и върху механизмите за плащане и застраховане.

"Тази криза не е по вина на Русия, а заради прекъсването на веригите за доставки във връзка с пандемията от коронавирус, неконтролираното печатане на пари в САЩ и ЕС за плащане на храна и лекарства. За нея допринесоха и сушите, които четири години подред възникваха в Северна Африка", обобщи Лавров. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК