Ден след като подписаха за зърното: Ракети удариха пристанището в Одеса

Киев обвини Москва, че ще бъде отговорна за задълбочаването на световната хранителна криза

23.07.2022 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Две експлозии разтърсиха украинския град Одеса и поразиха едно от най-важните пристанища в страната по-малко от 24 часа след знаковото споразумение за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища. А Киев обвини Москва, че ще бъде отговорна за задълбочаването на световната хранителна криза, ако сделката пропадне.

"Пристанището в Одеса беше ударено там, където се обработваха зърнени товари. Две ракети поразиха точно пристанищната инфраструктура, където (очевидно) имаше зърно", заяви говорителят на украинските сили Юрий Игнат.

Говорителят на украинското външно министерство сравни атаката с "плюене в лицето" на ООН, която работи с Турция за постигане на сделката за зърното.

"Ако постигнатото споразумение не бъде изпълнено, Русия ще носи пълната отговорност за задълбочаването на световната хранителна криза", категоричен бе говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Експлозиите в Одеса дойдоха след нощния обстрел с ракети, които удариха няколко града в Украйна. Най-малко в три области съобщават за удари, като в поне една от тях има ранени и загинали. 

Междувременно Киев започна мащабна контраофанзива срещу руските позиции в южната част на страната. Украинските сили поразиха ключов мост в Херсонска област.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК