Разкрилият "Панамските документи": Путин е по-голяма заплаха, отколкото Хитлер някога е бил

"Русия "иска смъртта ми", заяви той

23.07.2022 | 17:32 Редактор: Искра Ангелова
Разкрилият

В интервю за германското списание Der Spiegel лицето, подало сигнал за "Панамските документи", които разкриха големи укривания на данъци и измами в световен мащаб, сподели, че се страхува от руско възмездие. Списанието го цитира под неговия псевдоним Джон Доу, че има доказателства за финансови злоупотреби от висши руски служители и техните съюзници, които са помогнали за финансирането на войната в Украйна. Запитан от Spiegel дали се страхува за живота си, той каза: "Това е риск, с който живея, като се има предвид, че руското правителство изрази факта, че иска смъртта ми".

Когато Spiegel попита Джон Доу за данъчните убежища, използвани от "силните в автократичните режими", той заяви, че "Путин е по-голяма заплаха за Съединените щати, отколкото Хитлер някога е бил, а фиктивните компании са най-добрият му приятел". Фиктивните компании, финансиращи руската армия, убиват невинни цивилни в Украйна, а ракетите на Путин се насочват към търговски центрове.

Той каза, че анонимните фирми "правят възможни тези и други ужаси, като отклонявайки отговорността от обществото. Но без отговорност едно общество не може да функционира."

Той изтъкна, че руският държавно финансиран канал RT е излъчил документална драма от две части "Панамски документи", включваща героя "Джон Доу", "който е претърпял нараняване на главата, причинено от изтезание, както се посочвало във встъпителните надписи".

"Колкото и да е странно и лепкаво, не беше изтънчено", каза той. "Видяхме как други, които имат връзки с офшорни сметки и данъчните власти да прибягват до убийства, както при трагедиите с Дафне Галиция и Ян Куциак", разследващите репортери, убити в Малта и Словакия.

В първото му интервю след публикуването на Панамските документи през 2016 г., Джон Доу каза, че няма планове да излиза от анонимността.

"Панамските документи включват толкова много различни транснационални престъпни организации, някои от тях с връзки с правителства, че е трудно да си представя как би могло да бъде безопасно идентифицирането ми", каза той, цитиран от БГНЕС.

Панамските документи бяха едно от няколкото изтичания на финансови документи от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Техните разкрития предизвикаха оставката на премиера на Исландия и проправиха пътя за свалянето на лидера на Пакистан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК