Горещините в Европа отнеха над 1000 живота, минусови температури в Австралия

Хиляди огнеборци във Франция, Испания и Португалия се опитват да овладеят огнената стихия

18.07.2022 | 19:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Екстремна жега с рекордно високи температури в Западна Европа. Във Франция предупредиха за "топлинен апокалипсис" на фона на бушуващите горски пожари.

Част от Европа е обхваната от горски пожари. Хиляди огнеборци във Франция, Испания и Португалия се опитват да овладеят огнената стихия, която принуди десетки хиляди души да напуснат домовете си. Само от Южна Франция над 16 хиляди жители бяха евакуирани в специални убежища.

"Това е особено трудно лято. Сблъскваме се с много тежка суша поради недостатъчните валежи през зимата и пролетта. Май месец беше особено сух, а сега имаме екстремно високи температури", каза екоминистърът на Франция Беранже Куяр.

И броят на смъртните случаи расте. В Испания и Португалия се смята, че повече от 1000 смъртни случая са причинени от горещините през последните дни. Температурите в Испания достигнаха до 45,7 градуса по Целзий, а в Португалия пожарите бяха до голяма степен овладени, въпреки че температурите там достигнаха 47 градуса - рекорд за юли.

Рекордни температури се очакват и в части от Обединеното кралство, което има историческо първо червено предупреждение за екстремни горещини.

"Националната здравна служба е подложена на голям натиск не само заради жегата, а и заради зачестилите напоследък случаи на коронавирус. Но най-добрият начин въобще да не се разболявате е да се разхлаждате, да се хидратирате и да се пазите от слънцето", заяви зам.-главният здравен инспектор на Англия Томас Уейт.

Междувременно студен фронт удари Австралия, температурите паднаха до необичайните минус 6 градуса. Някои австралийци бяха вдъхновени от натрупалия се сняг и решиха да се придвижват с кучешки впряг.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК