Британците се отказват от скъпото агнешко и рибата, заместват ги с евтино пилешко

Цените на храните летят нагоре, инфлацията през май е достигнала рекордните 9,1%

18.07.2022 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева
Британците се отказват от скъпото агнешко и рибата, заместват ги с евтино пилешко

Милиони британски семейства са принудени да изключат качественото месо и рибата от менюто си на фона на покачващите се цени на храните, съобщава Daily Mail.

През последните три месеца продажбите на всички видове месо, риба и домашни птици са намалели в сравнение със същия период на миналата година. Продажбите на говеждо месо са намалели с 13,7%, на свинско месо - с 10,6%, на агнешко месо - с 23,7%, а на риба - с 11,6%. Това показват данните на  анализаторската компания Kantar.

Британците вече търсят по-евтини източници на протеини. Заместват скъпите парчета месо с по-евтиното и нискокачествено пилешко.

В доклада се посочва, че веганите и вегетарианците харчат за храна значително повече от средното за страната, пише БГНЕС. В Обединеното кралство нарастващите разходи за живот след началото на войната в Украйна са засегнали милиони домакинства.

Според Националната статистическа служба на Обединеното кралство, годишната инфлация в страната в края на април е била най-високата от март 1982 г. насам - 9% в сравнение със 7% месец по-рано. Потребителските цени се повишиха с 2,5% през април. През май годишната инфлация в Обединеното кралство достигна рекордните 9,1% от 1982 г. насам.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК