Жестока криза: Семействата във Великобритания не се справят с издръжката на живот

Разполагаемият доход на едно типично домакинство е нараствал само с 0,7% годишно

05.07.2022 | 10:38 Редактор: Ваня Кузманова
Жестока криза: Семействата във Великобритания не се справят с издръжката на живот

Най-бедните семейства в Обединеното кралство са "жестоко изложени" на кризата в издръжката на живота след почти две десетилетия на стагнация на доходите, предупреди Фондация Resolution.

В доклад, публикуван в понеделник, мозъчният тръст заяви, че твърде много семейства са изправени пред настоящата криза, тъй като вече се борят с ниски доходи, оскъдни спестявания и недостатъчна социална помощ, пише Bloomberg.

Коригиран спрямо инфлацията, разполагаемият доход на едно типично домакинство е нараствал само с 0,7% годишно през 15-те години преди пандемията от Ковид, изчислява фондацията в годишния си одит на жизнения стандарт.

Фондацията обвинява за това ужасните резултати в областта на производителността, които са довели до понижаване на нивата на заплащане и до утвърждаване на неравенството, съществуващо от десетилетия. Според фондацията, ако заплатите бяха продължили да растат както преди финансовата криза от 2008-2009 г., днес типичната заплата щеше да бъде по-висока с 9 200 паунда.

"Лошите резултати на Великобритания в областта на жизнения стандарт в последно време - особено пълният срив на ръста на доходите на бедните домакинства през последните 20 години - трябва да бъдат променени през следващото десетилетие", казва Адам Корлет, главен икономист във фондация Resolution.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК