Жителите на Китай в локдаун заради високия брой нови случаи на коронавирус

Вчера в страната бяха регистрирани общо 450 случая на Ковид-19, повечето асимптоматични

17.07.2022 | 09:35 Редактор: Ваня Кузманова
Жителите на Китай в локдаун заради високия брой нови случаи на коронавирус

Китай отбеляза вчера най-високия брой нови случаи от май насам и милиони жители на страната прекарват уикенда в локдаун, докато властите прилагат строга политика за "нулев КОВИД", съобщи Франс прес.

Китай е последната голяма страна в света, преследваща целта за елиминиране на епидемията чрез локдауни, продължителни карантини и масови тестове, въпреки тежкото отражение на тази стратегия върху икономиката.

Вчера в страната бяха регистрирани общо 450 случая на Ковид-19, повечето асимптоматични. В петък броят им беше 432, по данни на властите. Нарастването на броя на случаите доведе до въвеждане на нови ограничения в няколко региона на страната.

Град Ланчжоу, столица на северозападната провинция Гансу, нареди в сряда на своите 4,4 млн. жители да останат по домовете си. Една от областите на провинция Анхуей е в локдаун от петък, информира БТА. 

По-рано през седмицата в Уган, важен център на провинция Хънан, беше обявен общ локдаун след откриването на само един случай на Ковид-19.

В град Бейхаи, провинция Гуанси, властите наложиха вчера локдаун на два квартала с общо 800 000 жители, като обявиха епидемичната ситуация в града за "тежка".

Бързоразпространяващият се вариант омикрон е предизвикателство за политиката на "нулев КОВИД", отбелязва АФП. Икономическият растеж на страната се срина през второто тримесечие, включително поради здравните мерки.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК