Кристалина Георгиева призова Г-20 да предприеме спешни мерки срещу инфлацията

"Войната между Русия и Украйна е увеличила натиска върху цените на суровините и енергията", заяви ръководителят на Международния валутен фонд

16.07.2022 | 16:48 Редактор: Петя Кръстева
Кристалина Георгиева призова Г-20 да предприеме спешни мерки срещу инфлацията

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди представителите на Г-20 да предприемат спешни действия за борба с инфлацията. Според нея глобалната икономическа перспектива може да се влоши, ако по-високите цени продължат, съобщи Ройтерс.

Георгиева заяви на среща на финансовите представители на Г-20 в Индонезия, че войната между Русия и Украйна е увеличила натиска върху цените на суровините и енергията, а глобалните финансови условия се затягат повече от очакваното.

В същото време смущенията, свързани с пандемията, и новите критични точки в доставките продължават да затрудняват икономическата активност.

Натискът върху силно задлъжнелите страни нараства и дълговата ситуация се "влошава бързо", категорична е Георгиева, цитирана от БТА.  

"Участниците в срещата на Г-20 в Индонезия постигнаха съгласие по повечето въпроси", заяви индонезийския министър на финансите Сри Муляни Индравати, цитирана от Франс прес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК