Бежанка за окървавената Виница - руснаците са жестоки, искат да сломят духа ни (+СНИМКИ)

Жената бяга от войната в Украйна към България, не вижда безопасно място, на което да се върне

16.07.2022 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Бежанка за окървавената Виница - руснаците са жестоки, искат да сломят духа ни (+СНИМКИ)

Юля бяга с дъщеря си от Киев още в началото на войната срещу Украйна. Живеят в България от март. 

"Киев вече не е градът, който помня. Преди войната беше голям, богат, модерен град с много коли и красиво облечени хора. Сега е почти празен и са останали предимно бедни хора. Тези, които имат пари, отдавна са го напуснали и не е ясно дали някога ще се върнат", казва Юля.

След като напуска Украйна, съпругът ѝ се мести при свои роднини във Виница. На удареният от ракети площад Юля получила предложението за брак от своя бъдещ съпруг.

"Слава Богу, той е жив и невредим. Но площадът вече го няма. Изпепелен е", казва жената.

Братът на Юля, който е воювал в Мариупол и е бил ранен там, е пристигнал деня преди атаките във Виница със семейството си, за да се лекува. 

"Когато паднала ракетата, те били от другата страна на площада. След взрива от колата им не останало нищо. Те по чудо са невредими и тръгнали да търсят кумата си в горящата сграда и да се опитат да помогнат. Всичко наоколо било покрито със стъкла и отломки. Пожарът бил толкова голям, че никой не успял да влезе. Кумата им е била вътре. С нея няма връзка. Загинала е. Толкова е страшно", разказва през сълзи Юля пред DW.

Тя си обяснява руските атаки по цивилни по два начина:

"Едната причина е просто от жестокост - те искат да избият украинците. Другата причина е, че искат да сломят духа ни. Руснаците смятат, че ако избиват цивилни и атакуват градове като Виница, гражданите ще се ядосат на правителството ни и това ще доведе до недоверие и вътрешни бунтове срещу войната. Само че не са познали. Колкото повече избиват цивилни украинци, колкото повече разрушават градовете ни, толкова повече ни мотивират да пазим и защитаваме страната си", категоричната е жената.

Юля е имала планове да се завърне във Виница с дъщеря си, за да се събере цялото семейство.

"Ужасно тъгувам за него. Сега, след ракетния удар, това ми се струва невъзможно. Кой нормален човек би пуснал детето си на училище, ако знае, че във всеки момент може да падне ракета и да го убие? В Украйна вече няма безопасно място", притеснява се бежанката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК