Трагедията във Виница се разраства - 23-ма са загиналите, сред тях и 4 деца

В неизвестност са около 40 души, които са били в центъра на града в момента на атаката

15.07.2022 | 07:39 Редактор: Елеонора Танева

В украинския град Виница продължава разчистването на отломките след вчерашния ракетен удар. По последни данни загиналите са най-малко 23-ма, сред тях и четири деца. Спасителни екипи издирват около 40 души, които са били в центъра на града в момента на удара.

115 души са потърсили помощ. Хоспитализирани са 64, сред които 2 деца. 34 души са в тежко състояние, петима са ​​в критично състояние.

Чули са се няколко взрива, а недалеч от мястото има църква, където са били хора на поклонение. Украинското президентство заяви, че атаката е извършена с крилати ракети "Калибър", изстреляни от подводница в Черно море. Ракетният удар бил по "военна цел". Това заявиха от руското Министерство на отбраната. Според Кремъл в сградата имало среща между висши военни на Украйна с чуждестранни доставчици на оръжия.

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път призова Русия да бъде призната за терористична държава. Стана ясно също, че най-малко 45 държави ще се включат в разследването, което трябва да докаже дали в хода на руската инвазия в Украйна са извършени военни престъпления.

Европейският съюз определи станалото във Виница като "зверство", а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е ужасен от атаката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК