Санкционирани руски стоки ще минават транзитно през Литва

Според Москва ограничаването на сухопътния транзит до Калининград представлява незаконна блокада

14.07.2022 | 10:42 Редактор: Петя Кръстева
Санкционирани руски стоки ще минават транзитно през Литва

Литва ще позволи на санкционирани руски стоки да преминават транзитно през територията ѝ на път за Калининград. Това заявиха от външното министерство на страната, обръщайки политиката си след новите насоки на Европейската комисия.

Калининград, който граничи с държави от ЕС и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки, страда от частично спиране на товарния транспорт от континентална Русия от 17 юни поради санкции, наложени от Брюксел.

Ограниченията имат за цел да забранят влизането в ЕС на определени руски продукти като водка и стомана, предаде Ройтерс.

По-рано от Москва заявиха, че ограничаването на сухопътния транзит на стоки от Русия до Калининград представлява незаконна блокада, а от Литва отвърнаха, че нямат друг избор, освен да наложат правилата, спуснати от Брюксел.

"Това решение, което премахва ограниченията върху определен набор от продукти, транспортирани с железопътен транспорт, е демонстрация на реализъм и здрав разум", смята говорител на руското външно министерство. 

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов написа в Telegram, че новите насоки са "само първата необходима стъпка" за разрешаване на безизходицата.

"Ние ще продължим да работим за пълното премахване на ограниченията".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимкa: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК