Правителството в Италия е пред разпад, партията на Конте бойкотира Драги

Движение "5 звезди" заплашва да напусне кабинета

14.07.2022 | 07:31 Редактор: Тодор Петров
Правителството в Италия е пред разпад, партията на Конте бойкотира Драги

Управляващата коалиция на италианския министър-председател Марио Драги е застрашена от разпад, тъй като популисткото Движение "5 звезди" заплашва да напусне правителството, съобщава Politico.

Движението обещава да бойкотира решаващо гласуване в парламента в четвъртък, като по този начин дестабилизира италианското правителство точно в момент, когато икономиката на страната страда от суша, рязко покачване на цените на енергията и нарастващи разходи по заеми. 

Ако Драги си тръгне, Европа ще загуби и един от най-опитните си лидери в критичен момент, когато предстоят ключови решения във връзка с войната в Украйна и нейните икономически последици.

Ключовото гласуване в четвъртък в италианския парламент по законопроекта за издръжката на живота ще послужи като решаващ тест, за да се види дали коалицията на Драги ще оцелее, пише БГНЕС.

Движение "5 звезди" обмисля дали да бойкотира гласуването на законопроекта, който Драги подкрепя и който съдържа мерки на стойност 26 млрд. евро, за да помогне на италианците да се справят с инфлацията и нарастващите разходи за енергия. В сряда вечерта Джузепе Конте обяви, че партията му ще продължи с бойкота.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК