Япония зае най-ниското място в класацията за равенство между половете

Средната работна заплата на японките се равнява едва на 57% от тази на мъжете

13.07.2022 | 18:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
Япония зае най-ниското място в класацията за равенство между половете

Япония зае 116-о място между 146 държави в класацията на Световния икономически форум (СИФ) за равенство между половете тази година, като се класира на дъното на Източна Азия, Тихоокеанската група и Групата на седемте водещи икономики, каза мозъчен тръст, базиран в Швейцария, предаде Киодо. 

В Азия Филипините остават най-добре представящата се страна, заемаща 19-о място, докато Южна Корея стана 99-а, а Китай зае 102-ра позиция. Следващият най-лошо оценен член на Г-7 е Италия на 63-то място. Останалите държави членки от Групата - Германия, Франция, Великобритания, Канада и САЩ се класираха между 10-то и 27-мо място.

Според доклад на Световния икономически форум участието на жените в политически и икономически аспект остава сравнително ниско.

„Резултатът показва, че положението (неравенството) в Япония изостава спрямо другите страни и трябва да го приемем смирено“, каза на брифинг в Токио японският главен секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно.

Докладът, който проследява прогреса към полово равенство в средите на икономиката, политиката, образованието и здравето, отбеляза, че само 9,7% от парламентаристите в Япония са представители на нежния пол. Само 10% от министерските постове се заемат от жени. Беше отбелязано също, че държавата никога не е имала жена премиер.

В доклада е добавено, че делът на жените, работещи на непълно работно време, е два пъти повече от мъжкия дял, а средната работна заплата на японките се равнява едва на 57% от тази на мъжете.

Главният секретар на японското правителство Мацуно каза, че тласъкът към икономическа независимост на жените е в основата на стремежа на японския министър-председател Фумио Кишида, който иска да създаде „нова форма на капитализъм“. Правителството ще се постарае да постигне тази цел.

„Ще задължим компаниите да разкрият информацията за разликата в заплатите между половете, ще обучим повече жени в дигиталната сфера и ще увеличим заплатите на секторите, в които преобладават служители от нежния пол – както здравеопазването на възрастните хора, така и това на децата“, каза главният секретар.

Въпреки големите различия в държавите, мозъчният тръст смята, че ще отнеме 132 години, за да се преодолее напълно междуполовата разлика. Отбелязва се леко подобрение в сравнение с оценката от миналата година, която вдига времевата рамка на 136 години.

Все пак мозъчният тръст казва, че Ковид пандемията е върнала половата равнопоставеност „с цяло поколение“ назад и крехкото възстановяване от нея не може да се компенсира, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК