Преки преговори между Украйна и Русия в Турция - нищят глобалната хранителна криза

Повече от 20 милиона тона зърно остават блокирани в Украйна

12.07.2022 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Първи преки преговори между Украйна и Русия, насочени към предотвратяване на глобална хранителна криза. Домакин на срещата ще бъде Турция. 

Делегациите ще се събират в Истанбул в опит да намерят решение на проблема с износа на зърно от блокираните украински черноморски пристанища. Според украински служители повече от 20 милиона тона зърно остават блокирани в Украйна. 

"Военни делегации от Турция, Русия и Украйна и делегация на ООН ще проведат утре разговори относно безопасното прехвърляне на зърно, чакащо в украинските пристанища, до международните пазари по морски път", заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

Преговорите идват в момент на рекордно високи цени на храните в световен мащаб. Украйна е един от най-големите доставчици на зърно в света. Западните дипломати са предпазливи по отношение на перспективата за пробив. Киев се противопостави на много от предварително заявените от Москва условия за сделка. 

Първите осем чуждестранни кораби пък са пристигнали в пристанищата на Украйна, за да натоварят зърно. Те ще превозват украинските земеделски продукти през устието на река Дунав към Черно море. 

Турският президент Ердоган ще се срещне за първи път с руския си колега Путин от началото на войната. Двамата заминават следващата седмица за Техеран. Според Вашингтон, Иран се готви да достави стотици военни дронове на Русия. 

Украинските власти съобщиха, че от 1,7 милиона украинци, които са живели в района на Донецк преди руската военна инвазия, сега са останали едва 20%. Украйна е нанесла удар по окупиран от Русия град в Одеска област. Киев и проруската администрация обаче влязоха в задочен спор какви обекти са поразени и има ли жертви. Най-малко седем души са убити след експлозии в окупираната от Русия област Херсон. 12 души бяха ранени, а десетки сгради са разрушени след обстрел по град Николаев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК