"Джеймс Уеб" разкри пред човечеството дълбините на историята на Вселената

Байдън: Снимките ще напомнят на света, че Америка може да прави големи неща

12.07.2022 | 13:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

НАСА представи дългоочакваната първа снимка на телескопа "Джеймс Уеб". Изображението разкрива най-далечните изследвани досега места на Вселената.

Човечеството никога не е виждало толкова ясно и толкова далеч назад в дълбините на историята на Вселената. Множеството безименни галактики, които виждаме, са излъчили светлината си преди повече от 13 милиарда години, само няколко космически мига след Големия взрив.

Снимката беше представена на събитие в Белия дом в присъствието на американския президент Джо Байдън.

"Тези снимки ще напомнят на света, че Америка може да прави големи неща. И те ще напомнят на американския народ, особено на нашите деца, че няма нищо извън отвъд възможности - нищо отвъд нашите възможности! Можем да видим неща, които никой не е виждал досега. Можем да отидем на места, където никой не е ходил преди", заяви Байдън.

Струващият 10 млрд. долара телескоп "Джеймс Уеб" беше изведен в орбита през декември миналата година и е считан за наследник на известния космически телескоп "Хъбъл". Той има две основни цели. Едната е да направи снимки на първите звезди, изгрели във Вселената преди повече от 13,5 милиарда години, а другата е да търси обитаеми планети.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК