Експерти обясниха защо акули нападат хора в Червено море край Египет

Основни причини за нападенията от акули в Червено море са свръхуловът на риба и прекомерното използване на местата за гмуркане

12.07.2022 | 07:36 Редактор: Ирена Бакърджиева
Експерти обясниха защо акули нападат хора в Червено море край Египет

Сезонът на размножаване на акулите е причина за скорошните нападения в Червено море в района на Сахл Хашиш, при които загинаха две туристки, обяви комисията от специалисти от Защитената зона Червено море и Асоциацията за защита и опазване на околната среда в Хургада, цитирана от в. "Ал Ахрам". 

Според доклад от осем страници, изготвен от комисията, двете атаки са извършени от една и съща тигрова акула. В началото на юли 68-годишна австрийка почина от раните си в болницата "Найл" в курорта Хургада след нападение от акула. Тялото на втората жертва - румънска гражданка, е намерено на следващия ден, докато членовете на комисията са разследвали първия инцидент, като се смята, че тя е била нападната преди австрийската туристка. 

Според експертите акулата е била в плитки води заради периода на чифтосване и снасяне на яйца, който продължава от средата на април до края на юли. Хищната риба вероятно е търсела храна, информира БТА.

Египетските власти затвориха плажовете в района и забраниха всички водни спортове. Все още не е ясно кога ограничението ще бъде отменено. 

Нападенията от акули са рядкост в крайбрежния район на Червено море в Египет през последните години, отбелязва "Ал Ахрам". През 2020 година момче от Украйна загуби ръката си, а египетски туристически водач - крака си. През 2018 година акула уби чешки турист, а през 2015 година жертва на хищна риба стана германски летовник.

В доклада са посочени няколко основни причини за нападенията от акули в Червено море. Сред тях са свръхуловът на риба и прекомерното използване на местата за гмуркане, тъй като това лишава акулите от местата, където обичайно намират храна и те търсят нови места, понякога в близост до брега и в плитки води. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК