След 4 месеца ще има 8 млрд. души на Земята, Индия ще изпревари Китай догодина

Гутериш: Това е припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за планетата

11.07.2022 | 09:11 Редактор: Тодор Петров
След 4 месеца ще има 8 млрд. души на Земята, Индия ще изпревари Китай догодина

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември, прогнозира доклад на ООН, публикуван днес по случай Световния ден на населението, предадоха световните агенции.

Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава на планетата.

"През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.", отбелязва в същото време докладът.

"В момент, когато очакваме раждането на осеммилиардния жител на Земята, това е припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл за сферите, в които ние все още не спазваме ангажиментите си едни към други", казва в комюнике генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. 

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г., предаде БТА.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК