Гутериш: Светът е изправен пред катастрофа заради задълбочаващия се недостиг на храни

"Войната на Русия срещу Украйна превърна вълната в цунами", каза германският външен министър Бербок

24.06.2022 | 16:55 Редактор: Ваня Кузманова
Гутериш: Светът е изправен пред катастрофа заради задълбочаващия се недостиг на храни

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът е изправен пред катастрофа заради задълбочаващия се недостиг на храни, предаде Асошиейтед прес.

Във видеобръщение към представителите на десетки богати и развиващи се страни, събрали се в Берлин, Гутериш подчерта, че войната в Украйна е задълбочила затрудненията, предизвикани от промените в климата, коронавирусната пандемия и неравномерното производство. 

По думите му всичко това е довело до "безпрецедентна глобална криза на глад", засегнала вече стотици милиони хора.  

"Има реален риск от глад на много места през 2022 г.", каза той и добави, че през 2023 г. "може да бъде още по-зле".

Генералният секретар на ООН отбеляза, че жътвата в Азия, Африка и двете Америки ще пострада, тъй като фермерите по света се мъчат да се справят при повишените цени на торовете и енергийните източници, информира БТА. 

"Проблемът с достъпа до храни от тази година ще се превърне през следващата година в глобален недостиг на храни", прогнозира той и заяви, че "никоя страна няма да бъде имунизирана срещу социалните и икономическите въздействия на тази катастрофа".

Германският външен министър Аналена Бербок, която е домакин на срещата в Берлин, нарече "напълно несъстоятелни" твърденията на Русия, че недостигът от храни се дължи на западните санкции срещу нея заради нахлуването ѝ в Украйна. Според Бербок през май и юни тази година Русия е изнесла същите количества зърно, както през май и юни 2021 г. Тя се присъедини към позицията на Гутериш, че разрастващата се хранителна криза по света се обуславя от няколко фактора. 

"Именно войната на Русия срещу Украйна обаче превърна вълната в цунами", каза в заключение германският външен министър. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 3 месеца
защо именно Русия трябва да решава тези глобални въпроси ??Къде е запъдът къде е Америка която може всичо или по точно казано НИЩО НЕ МОЖЕ !!! Сигнализирай за неуместен коментар