Германия алармира - Русия може да предизвика срив на енергийните пазари

Има опасения, че руската държавна газова компания "Газпром" може да спре изцяло доставките на газ

23.06.2022 | 17:01 Редактор: Жаклина Иванова
Германия алармира - Русия може да предизвика срив на енергийните пазари

Германският финансови министър предупреди, че действията на Русия за намаляване на доставките на природен газ в Европа рискуват да предизвикат срив на енергийните пазари, като направи паралел с ролята на Lehman Brothers в отключването на финансовата криза, предава Bloomberg.

Тъй като доставчиците на енергия трупат загуби, като са принудени да покриват обеми на високи цени, съществува риск от ефект на преливане за местните дружества за комунални услуги и техните клиенти, включително потребителите и бизнеса, каза министърът на икономиката Робърт Хабек в четвъртък, след като повиши нивото на газовия риск в страната до второ от общо три.

"Ако този недостиг стане толкова голям, че те не могат да го покриват, в един момент целият пазар ще бъде застрашен от срив. Това би означавало ефект на Lehman в енергийната система", отбеляза Хабек на пресконференция в Берлин, която беше свикана извънредно.

Германското правителство се опасява, че Русия може да се възползва от годишния планов ремонт на основния си тръбопровод за Германия, за да спре изцяло доставките на газ за страната, като увеличи риска от газова криза в най-голямата европейска икономика, пише Financial Times.  

По-рано този месец Русия ограничи с 60% подаването на газ през тръбопровода, който е един от основните източници на газ за Европа, а от средата на юли, той ще бъде затворен изцяло за годишна планова поддръжка.

Длъжностите лица се опасяват, че руската държавна газова компания "Газпром" може да спре изцяло доставките на газ, докато съоръжението е затворено за ремонт, което ще попречи на усилията на Германия да запълни газохранилищата си преди зимния отоплителен сезон.  

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
това е само един от отговорите на Русия спрямо Европа всичко по правилата както е по законите на ЕС Сигнализирай за неуместен коментар